یکشنبه 02 دی 1403

جوانرود از شهرستانهای استان کرمانشاه است که از شمال و غرب به شهرستان پاوه، از جنوب به شهرستان های اسلام آباد غرب و سر پل ذهاب و از شرق به شهرستان مریوان محدود می شود. مرکز این شهرستان شهر جوانرود است. زبان مردم جوانرود یکی از شاخه های زبان کردی سورانی به اسم جافی است و مذهب مردم جوانرود سنی شافعی است.بازارچهٔ مرزی شهر اصلی ترین منبع در آمدهای مردم این شهر است. از دیگر منابع درآمد مردم این دیار کشاورزی، دامداری و ارایه خدمات شهری است. شهرستان جوانرود بر اساس سرشماری سال 1385 ش بالغ بر 62259 نفر جمعیت دارد. این شهرستان دارای دو بخش به نام های مرکزی و جوانرود و شش دهستان است. شهر جوانرود مرکز شهرستان جوانرود در هفتاد و نه کیومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 1300 متر است.


آب و هوا:

آب وهوای منطقه جوانرود معتدل کوهستانی می باشد، وزش جریانهای مرطوب غربی و نزولات جوی مناسب و وجود ارتفاعات و کوههای بلند سرتاسر منطقه را پوشانیده است. هوا درتابستان معتدل و در زمستان سرد است، سرمای هوا معمولاٌ از آذرماه شروع شده و تا پایان اسفند ماه ادامه دارد ریزشهای جوی در منطقه جوانرود فراوان و در مناطق مرتفع بصورت برف می باشد و هرچه از کوهستان به طرف دشت می رویم از اعتدال هوا کاسته می شود به طوری که مناطق غربی و جنوب شرقی جوانرود به طور محسوس گرمتراز دیگر نواحی می باشند. در شهرستان جوانرود سه باد مهم دیده می شود: بادهای غربی، بادشمال و باد زلان.

شهرستان جوانرود دارای رودخانه های فصلی و دائمی زیادی بوده که مهمترین آنها آب سفیدبرگ و رود لیله می باشد. کلیه رودخانه های شهرستان جزء حوزه آبریز خارجی محسوب شده چرا همه آنها نهایتاٌ از کشور خارج و به رودخانه دجله می ریزند.

الف)آب سفید برگ:

این رودخانه از کوههای جنوب شرقی پاوه سرچشمه می گیرد یکی از شاخه های آن آب خلفیه از رودخانه های جاری در شهرستان پاوه است که در روستای نوخاص در دهستان منصورآقایی با ریزابه های شرقی مخلوط شده و به نام سفید برگ به دهستان شروینه شهرستان جوانرود وارد می شود این رودخانه از دره شمالی کوه گرده برگیر عبور کرده بطرف غرب روان شده و در دهستان شروینه از کنار روستای سفیدبرگ می گذرد و نهایتاٌ در شمال غربی روستای سرخه بان پایین به رودخانه لیله می ریزد.

ب) رود لیله:

رود لیله از دامنه شمالی کوه بند گاز در دهستان دولت آباد سرچشمه گرفته و روبه شمال از کنار روستاهای پشت تنگ شاینگان، ده رش و سیاران از روستاهای دهستانهای دولت آباد و بازان گذشته وارد دهستان شروینه شده پس از سیراب ساختن روستاهای ده توت و شروینه سرانجام در شمال باختری روستاهای سرخه بان سفلی با آب سفیدبرگ در می آید سپس بطرف شمال غربی روان شده وارد دهستان کلاش می گردد.

اماکن تاریخی:

الف) قلعه چنگیزخان: قلعه ای است در شمال شهر و مشرف بر هلانیه که از روزگاران استیلای مغول بازمانده ومرکز فرماندهی سپاهیان مغول در این منطقه بوده است.

ب) قلعه آلانی ونقاره خان: روبروی تپه چنگیزخان و در قسمت شرقی پارک هلانیه قراردارد.

ج) برج جوانرود: به آن قلعه ی کهن نیز گفته می شود و هم اکنون مسجد جامع جدید جوانرود روی آن ساخته شده است.

د) قلعه دوان: به آن بانی توان نیز می گویند که در سه کیلومتری جوانرود در مسیر جاده جوانرود-روانسر در پشت روستای صفی آباد قراردارد. بنا به روایتی این قلعه در وقت خود دارای 60 دکان و کوچه وبازار بوده است.

خ) تپه صفی الدین خان: در روستای صفی آباد در 2 کیلومتری شهر در جاده جوانرود – روانسر واقع است.

اماکن دیدنی وتفریحی:

الف) غارکاوات: این غار در 15 کیلومتری جوانرود واقع شده واولین غارآبی آسیا است که تفریحگاه سران جوانرود بوده و هم اکنون نیز در جذب توریست و گردشگران خارجی و داخلی نقش بسزایی دارد. بخشی از آب شرب جوانرود نیز از آنجا تأمین می شود.

ب) زیبا پارک هلانیه: در شمال شهر جوانرود واقع شده است.

ج) سفیدبرگ: در شمال غربی و در 15 کیلومتری جوانرود واقع شده است در این محل استخر پرورش ماهی قزل آلا احداث شده که در جذب مهمانان به این شهرستان موثر می باشد.

د) سراب سرود: در مسیر جاده جوانرود-روانسر در 8 کیلومتری شهر جوانرود قراردارد دارای رودی پر آب و گواراست و مل تفریح مردم جوانرود و مهمانان می باشد، در این مسیر درختان انبوهی وجود دارد که محلی زیبا جهت استراحت مهمانان می باشد.

خ) سراب بالاخانی ومسیر شروینه: این مسیر نیز محل تفرجگاه ساکنان جوانرود می باشد که دارای باغات فراوانی است، عده ای از مردم جوانرود اوقات فراغت خود را در این مسیر می گذرانند. سراب بالاخانی نیز در قسمت غربی شروینه قرارگرفته که محلی جذاب و دیدنی می باشد.